Duiken met witte haaien

De zes meter lange roofvis die één druppel bloed in maar liefst 90 liter water kan ruiken is natuurlijk de enige echte witte haai! Het prachtig grote dier behoort tot de Lamniformes (Makreelhaaien) en is de enige overgebleven soort van het geslacht Carcharodon. De alleseter, de verslinder, het monster van de oceanen. Maar wacht…is dat wel zo?

 

Het is geen verrassing dat Hollywood smult van de witte haai met bloedstollende films als 47 meters down, The Shallows en natuurlijk één van de bekendste kaskrakers van Steven Spielberg: Jaws, met de wereldberoemde, angstaanjagende soundtrack gecomponeerd en uitgevoerd door componist John Williams. De haai wordt neergezet als verslindmachine dat niets overlaat van zijn mensenprooien. Langzaam sluipend, afwachtend en dan in één keer valt hij aan. Rijen vlijmscherpe, spierwitte tanden zo groot als keukenmessen steken af tegen het roodgekleurde water van het bloed van zijn mensenslachtoffers. De witte haai werd in één klap enorm gevreesd, maar vooral heel onbegrepen.

 

In 2015 werd de term “Jaws-effect” door Amerikaans politicoloog Christopher Neff in het leven geroepen. De basisprincipes van dit effect zijn 1. De overtuiging dat haaien mensen opzettelijk bijten, 2. Dat ontmoetingen tussen haaien en mensen altijd dodelijk zijn, en 3. Dat haaien gedood moeten worden om toekomstige aanvallen te voorkomen. De media heeft de toon gezet, maar niets blijkt minder waar.

 

 

is de witte haai gevaarlijk?

Ondanks de 6 rijen en 300 gekartelde tanden, zijn spitse neus, schuurpapierachtige huid en zijn krachtige aanvalstechnieken is de mensenhaai helemaal niet geïnteresseerd in mensen als zijn prooi. Per jaar worden gemiddeld 100 mensen aangevallen door haaien, waarvan zo’n 20 met dodelijke afloop. De meeste van deze aanvallen komen door de witte-, de tijger- en de stierhaai.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat nieuwsgierigheid en vergissing als rede van de aanval een grote rol spelen. Zo zijn de meeste gevallen van witte haai aanvallen op de mens een eenmalige bijt waarna ze weer loslaten en wegzwemmen. Ondanks dat blijft het een treffend aantal, maar naast de jaarlijkse dodelijk ongelukken met bijvoorbeeld krokodillen (1000), slangen (100.000) of zelfs schorpioenen (3,250) is het aantal in perspectief gezien toch aanzienlijk minder. Er wordt omtrent haaienbeten voornamelijk gesuggereerd dat haaien mensen aanvallen omdat ze zich vergissen, nieuwsgierig zijn/onderzoeken, zichzelf verdedigen of uitgelokt worden. Dit neemt uiteraard niet weg dat voorzichtigheid ten alle tijden geboden is.

 

 

de bedreiging van de witte haai

De witte haai heeft de IUCN-status kwetsbaar, dit houdt in dat ze op het randje van bedreigd bungelen. Ondanks de beschermde status van het dier in wateren rond Australië, Zuid-Afrika, Malta, Namibië, Israël en de Verenigde Staten schiet de handhaving in veel gebieden tekort en worden de haaien alsnog te vaak slachtoffer van overmatige visserij praktijken. Er worden per jaar zo’n 100 miljoen haaien wereldwijd onder meer gedood voor hun vinnen, leverolie en hun vlees. Ook zijn ze vaak bijvangst. Dit alles zorgt ervoor dat haaienpopulaties ernstig afnemen.

 

Haaien staan aan de top van de oceanische voedselketen. Zo zorgen ze ervoor dat vissoorten niet overbevolkt raken waardoor er voor ieder zeeleven dus voldoende ruimte en voedsel overblijft en eten ze de zwakke en zieke vissen waardoor bacteriën en parasieten zich niet uitbreiden en voor meer ziektes zorgen. Zo houden ze het ecosysteem in stand. Naast de mens heeft de witte haai nog een andere bedreiging, namelijk het grotere en zwaardere, zwart witte roofdier, de orka. Ook de orka jaagt op de levers van haaien en dat gevecht wordt niet altijd door de haai gewonnen.

 

 

duiken met witte haaien

Duiken met haaien in het algemeen is een fantastische ervaring vol adrenaline en spanning, laat staan met de allergrootste. Er zijn drie mogelijkheden om deze dieren onderwater te zien.

 

1. Kooiduiken. Veel duiken die bijvoorbeeld met de mensenhaai worden aangeboden zijn kooiduiken. Niet de dieren, maar wij, de mens zit in een grote kooiconstructie te wachten totdat het prachtige dier nadert vanuit de verte. De massieve haaien zwemmen maar op een paar meter afstand langs de kooi. Vaak worden ze met een geurspoor richting de kooi gelokt. De kooien hebben verschillende diepten, dit verschilt ook per locatie en met welk bedrijf je op pad gaat. Zo kan de kooi aan het wateroppervlak blijven, maar ze kunnen ook zakken naar een diepte van tussen de 10 en 30 meter.

2. ‘Baited’ haaien duiken. Dit houdt in dat de haaien met lokaas worden gelokt. Dit trekt dan verschillende soorten haaien aan waardoor jij ze kan bewonderen.

3. Natuurlijk ontmoetingen. De echte bad-ass gaat zonder kooi het water in! Bewonder de wonderbaarlijke wezens van dichtbij in hun natuurlijk omgeving zonder ‘bescherming’ en zonder aas. Zo zie je de dieren in hun puurste habitat. Er zijn echter niet veel plekken waar/bedrijven met wie je dat kan doen.

 

Er zijn veel meningsverschillen over baited- en kooiduiken. Zo zijn de tegenargumenten van kooiduiken gebaseerd op; de lichamelijke schade die de kooi de haaien soms aanbrengt, dat de haai zijn natuurlijke instinct van schuwheid richting de mens over tijd laat vallen en de mens zo als voedselleverancier kan gaan beschouwen, het natuurlijke gedrag dat kan veranderen en de ecologische gevolgen daarvan, concurrentie tussen soorten wat zorgt voor een oneerlijke verdeling tussen de grote en kleine haaien. Zo zijn er al meerdere studies gedaan naar het voedingsgedrag, de diepteverschillen en habitatgebruik van haaien in relatie tot toerisme. Hieruit zijn niet genoeg doorslaggevende bewijzen gekomen dat aantoont dat toerisme een significante invloed heeft op hun gezondheid en gedrag op de lange termijn. Er worden nog altijd meerdere onderzoeken hiernaar gedaan.

 

De voorargumenten zijn: dat niet de dieren, maar de mens, in de kooien zitten, de haaien zijn vrij. Dit kan als educatief doeleinde de mythe van de monsterlijke mensetende vis ontmantelen. Zo nemen de meeste toeristische bedrijven die kooiduiken aanbieden ook onderwijs in hun trips op door middel van mariene biologen aan boord in te huren die de gasten interessante feiten en weetjes meegeven over deze verkeerd begrepen dieren. Een ander voorargument zijn de lokale economische voordelen dat het behoud van de haaien bevordert.

 

 

Waar kan je de witte haai tegenkomen?

Witte haaien zijn in de meeste oceanen te vinden, zelfs in de Middellandse Zee, maar om echt met ze te kunnen duiken, of ze van dichtbij te kunnen zien, daar zijn maar weinig plekken voor. De hotspots zijn:

 

 

 

Wat moet je weten?

 

Wil je nou nog meer te weten komen over haaien en hun leefomgeving? Neem dan vooral een kijkje bij een van onze andere blogs! Hier vertellen we je graag meer over fantastische duikbestemmingen, duikstekken die je écht moet bezoeken, speciale bucketlist-tips en nog veel meer!

 

Meer blogs
Deel 1: René Weterings in Tulamben! Bali heeft vele kanten –  er is enorm veel te ontdekken voor duikers en niet-duikers. Onderwaterfotograaf René Weterings laat zich verrassen. In deel 1 van zijn drieluik neemt hij je mee naar Tulamben.
Deel 2: René Weterings in Tulamben! Het water is helder, de zon schijnt en er staat weinig stroming. Erg goede omstandigheden om de kunstmatige riffen van Coral Garden in Tulamben te fotograferen. Samen met Cindy en Isis zweef ik over het landschap van het huisrif van Tauch Terminal Tulamben en geniet ik van de hoeveelheid vis.
Exclusieve fotografiereis met René Weterings Samen met René Weterings (vijfvoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie) biedt Diving World een exclusieve reis aan die volledig in het teken van duiken en onderwaterfotografie staat!
Leren duiken op vakantie Heb jij nou altijd al eens willen leren duiken, maar nooit behoefte gehad het koude Nederlandse water te trotseren? Of ben je een echte avonturier, altijd in voor het leren van iets nieuws, snorkel je graag of ben je gewoon heel slecht in het niets doen? Dan is een duikcursus op vakantie iets voor jou!
Vervolgcursussen op vakantie Heb je de Open Water cursus succesvol afgerond en ga je binnenkort op duikvakantie? Waarom behaal je daar dan niet gelijk je vervolgcursus. Duiken en leren duiken is altijd leuk - ook in ons soms wat koude Nederlandse water na een week hard te hebben gewerkt.
Duikvakantie met het gezin Of je nou een ervaren duiker bent met een niet-duikend gezin, een avontuurlijke familie bent die graag actief bezig is en nieuwe dingen wil leren of gewoon graag samen tijd wil doorbrengen, duiken is voor iedereen leuk en brengt overal waardevolle herinneringen met zich mee. Het is avontuurlijk, kalmerend en de perfecte verbindende sport om te doen met je familie.
25 jaar Diving World Denk je aan een volledig verzorgde duikvakantie, een onvergetelijke liveaboard naar bijvoorbeeld de Malediven of een fantastische clubreis, dan kom je al snel terecht bij Diving World Nederland...
Sharon's eerste duikavontuur! Ondertussen ben ik 5 jaar in dienst bij Diving World. Nu was het mijn beurt om het duiken zelf te gaan ontdekken! In deze blog neem ik je mee naar Bonaire, waar ik een cursus heb mogen volgen!
Duiken met een handicap Duiken met een handicap, laat je niet weerhouden! Wij krijgen bij Diving World regelmatig de vraag of duiken met een handicap mogelijk is. Het antwoord is simpel, JA! Lees verder voor meer informatie.
Duiken met Manta’s & Mobula’s De elegantste vissen in de zee zijn ongetwijfeld de manta’s en mobula’s. Deze wonderschone dieren glijden door het water alsof ze zweven in de lucht en zijn met hun imposante uiterlijk een indrukwekkend aanzicht. Ze zijn groot, sierlijk en hebben een betoverende werking op elke duiker en snorkelaar die het geluk heeft ze te mogen ontmoeten.
Dive into Lembeh & Raja Ampat Toen de wegen van Miranda en Steve elkaar in de 90’s in Egypte kruisten, zijn die nooit meer gescheiden: sinds dat moment hebben zij altijd samen gewerkt. Hun gezamenlijke loopbaan in duiken begon op een liveaboard (M/V Oyster) in de Rode Zee waarna ze in 2002 voor Emperor Divers het allereerste duikcentrum in Soedan opende. In 2004 zetten ze hun reis voort en verhuisden ze samen voor vijf jaar naar Sulawesi, waar ze het welbekende Kungkungan Bay Resort in Lembeh runde, wederom een primeur want dit was het allereerste resort in Lembeh. Hier vielen zij als een blok voor de omgeving en de lokale bevolking.
Duiken met walvishaaien De grote vriendelijke gestippelde reus van de onderwaterwereld. Dat kan er maar één zijn: de walvishaai. Als grootste kraakbeenvis ter wereld, met een gemiddelde lengte van wel 12 meter, is de walvishaai een buitengewoon indrukwekkende verschijning. Bijna elke duiker heeft dit magische mooie wezen dan ook op het verlanglijstje staan.
Blue Ocean Zuid Afrika Er was eens een doel, er waren obstakels, er was een concurrent in het spel, liefde bloeide op en met hulp van vrienden werd het een groot succes. Dat klinkt misschien als een sprookje of een gezellige Hallmark film waar je bij weg kan zwijmelen, maar dit is gewoon het verhaal van Gary en Nicki van Blue Ocean, Zuid-Afrika. Het begon allemaal zo:
Duiken is zeker niet eenzaam Als je nou niemand hebt die met je mee kan of wil op duikvakantie, wat doe je dan? Dan ga je toch gewoon lekker zelf! Twijfel dus vooral niet en trakteer jezelf op een duikvakantie met jezelf. Ontmoet nieuwe mensen van over de hele wereld, ontdek nieuwe plekken en maak herinneringen voor het leven. Het is echt de moeite meer dan waard.
Duiken met haaien De haai. Het bijzondere wezen dat al meer dan 400 miljoen jaar geleden, in ’s werelds oceanen zwom. De media smult van de haai, het onderwater roofdier dat inmiddels menig mens dan ook de stuipen op het lijf jaagt. Toch zijn er duikers – durven we te zeggen bijna alle duikers? – die duiken met haaien aan de top van hun verlanglijstje hebben staan en ,na zo’n onvergetelijke ontmoeting, als één van de meest indrukwekkende en mooiste onderwatermomenten bestempelen.
Ocean Encounters Eline Peek groeide op in Indonesië en Burkina Faso, West Afrika, met ouders die werkten voor ontwikkelingssamenwerking. Ze ging internationale bedrijfskunde in Groningen studeren en in haar derde jaar kon ze middels een beurs voor een half jaar studeren in Macau, PRC. Onderweg naar dit avontuur ontstond ook haar liefde voor het duiken.
Duiken met rifhaaien Haaien die net als wij van riffen houden moeten wel de rifhaaien zijn. Omdat rifhaaien vrij nieuwsgierig zijn komt het wel eens voor dat ze dichtbij komen tijdens je duik, dit is ideaal voor fotografen die dat perfecte plaatje willen schieten. Ook komen ze vaak voor in groepen en door hun kalme aanwezigheid vergelijken sommige duikgidsen in Zuid-Afrika ze ook wel met koeien die staan te grazen in de wei.
Duiken met hamerhaaien De hamerhaai is misschien wel de kenmerkendste haai van allemaal. Met zijn platte, brede T-vormige kop en bolle ogen als grote knikkers aan weerszijde lijkt dit bijzondere dier regelrecht uit een cartoon te zijn gezwommen. Vergeet je camera niet! Duiken tussen de grote scholen hamerhaaien is iets dat je na afloop maar al te graag wil herbeleven.
Macro & Muck Diving Op zoek naar ’s werelds bizarste en interessantste wezens. Macroduiken opent de wegen naar een complete sprookjeswereld waar niets is wat het lijkt. Je wordt verrast door mariene soorten waarvan je het bestaan nog niet eens wist en komt erachter dat kraakhelder water en haaien lang niet al het spectaculairst is dat de onderwaterwereld te bieden heeft.
Wrakduiken Eén van de avontuurlijkste duiken die je kan maken zijn wrakduiken. Een vergaan voertuig, een verloren vliegtuig of een gezonken vrachtschip dat volledig is overgenomen door het onderwaterleven dat het zich eigen heeft gemaakt. Of de wrakken nou opzettelijk zijn afgezonken of zijn gesneuveld tijdens een ongeluk, bijzonder en indrukwekkend blijft het.
Prodive Nadat de reislustige Markus op negentien jarige leeftijd voor het eerst in aanraking kwam met duiken – in Australië niettemin – was hij meteen verkocht. Markus studeerde destijds Ethnologie (Social and Cultural Anthropology) aan de Universiteit in Hamburg, maar zodra hij de kans kreeg verliet hij de schoolbanken en vertrok hij voor maanden naar bestemmingen als Zuid-Amerika en Fiji. Hij volgde de ene na de andere duikcursus en bezocht de meest mooie bestemmingen wereldwijd
Duiken met tijgerhaaien Een mooi gestroomlijnd lichaam, ziel doordringende ogen en een omvang waar je u tegen zegt. Maak kennis met de Galeocerdo cuvier, oftewel de tijgerhaai. Dit betoverende en imposante dier dankt zijn naam aan de donkere strepen op zijn rug. Deze strepen zijn vooral duidelijk te zien bij de jongen want naarmate de haai ouder wordt vervagen ze geleidelijk.
Maaike in Indonesië! Afgelopen maart bezocht onze collega Maaike het mooie Noord-Sulawesi en de Noord Molukken. Graag neemt ze jullie mee op deze fantastische reis.

#DivingWorldDuikvakanties

Offerte Aanvragen