Cyprus

Cyprus is de ideale bestemming voor duikfans die niet te ver willen reizen. Een wondere wereld van gekleurde vissen, geheimzinnige grotten en oude scheepswrakken ligt verborgen onder het glinsterende wateroppervlak. Mede door de aangename watertemperatuur, de helderheid van de zee en het ontbreken van gevaarlijke stromingen is Cyprus een populaire duiklocatie in Europa. Aan de oostkant van het eiland zijn veel grote duiklocaties te vinden. Vooral het gebied rond Cape Greko is erg populair. Tussen de 10 en 45 meter diep vind je veel grotten en riffen. Bij de westkust is een ruim aanbod van duikplekken tussen Paphos, Coral Bay en Latchi. Hier vind je veel interessante duikmogelijkheden voor iedere duiker.

 

Er is een grote variëteit aan vissen en andere onderwaterleven, zoals murenen, tandbaarzen, lipvissen, koraal en tonijnen. Met een beetje geluk spot je ook dolfijnen en schildpadden of vind je op de bodem oude versteende ankers en amfora’s uit de Griekse tijd. Een andere bijzondere duikstek is het wrak van de in 1980 gezonken Zweedse ferry Zenobia. Het wrak ligt slecht één kilometer uit de kust van Larnaca en behoort tot de top tien van mooiste wrakduiken ter wereld! Niet alleen de ferry ging ten onder, maar ook de vracht en vrachtwagens.

 

Algemene informatie

Cyprus is een (ei)land in de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije. Natuurliefhebber, duikfan of strandfanaat, Cyprus heeft voor ieder wat wils. Op het eiland vind je ook enkele sfeervolle steden, zoals hoofdstad Nicosia. Er zijn verschillende musea, kerken en drukbezochte markten. Het oude centrum ademt Venetiaanse sfeer. Wandel door de smalle winkelstraatjes met boetieks, galeries en terrasjes in de fraai gerestaureerde wijk Laiki Yitonia. Voor natuurliefhebbers is er het ongerepte Troodosgebergte en strandgangers strijken neer op een van de levendige stranden. Brede zandstranden vind je in Larnaca en het bruisende Ayia Napa. Larnaca heeft een palmenboulevard met gezellig terrassen en taveernes en wie het uitgaansleven zoekt moet naar Ayia Napa. Ook de moeite waar is het vissersdorpje Latchi dat aan de rand van het Akamas natuurgebied ligt.
 

Lees meer
Moray eel
Paphos cyprus
garnaal middelands ezee
Paphos Paphos is de ideale combinatie van heden en verleden. Het gezellige centrum is gesitueerd rondom het oude vissershaventje met terrasjes en winkels. Maar vergeet ook niet de opgravingen en mozaïeken.