Duiken met een handicap

Duiken met een handicap, laat je niet weerhouden! 

Wij krijgen bij Diving World regelmatig de vraag of duiken met een handicap mogelijk is. Het antwoord is simpel, JA! Lees verder voor meer informatie.  

 

 

Allereerst, waarom duiken met een handicap? 

Duiken wordt nog altijd bijwijlen gezien als een ‘extreme’ sport met uitzonderlijke dieptes, sterke stromingen en bloedstollend groot zeeleven, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Sterker nog, duiken is hoofdzakelijk enorm rustgevend en biedt de ideale ontsnapping aan stress.  

 

Tijdens het duiken ervaar je het gevoel gewichtloos door het water te zweven. Ondanks dat de zwaartekracht even hard onder als boven water aan je trekt, voelt het door de opwaartse tegendruk van het water veel minder zwaar en belastend voor je lichaam. Duiken transporteert je daarnaast naar een compleet andere wereld waar al je zintuigen nieuwe prikkels ervaren en waar dagelijkse ongemakken en beperkingen tijdelijk verminderen en soms zelfs even volledig verdwijnen. Vooral voor mensen met lichamelijke pijnklachten of die doorgaans beperkingen ondervinden kan dit ontlastende gevoel als heel bevrijdend worden ervaren.  

 

Maakt het uit wat voor handicap ik heb? 

In principe niet. Of je nu in een rolstoel zit, een spierziekte hebt of maar één functionerende arm hebt, de duiksport is ook toegankelijk voor jou. En dat is wel zo fijn! Lees hier bijvoorbeeld het zeer inspirerende interview met Maikel Bader voor het Duiken Magazine waarin hij zijn ervaring van duiken met slechts 10% zicht deelt. Lees onderstaande verhalen.

 

 

Ibrahim's verhaal

Ibrahim is Blind. Toch kan hij bij Nemo Dive Club & Hotel zonder problemen duiken! Met aandacht en assistentie waar nodig, zorgdragend maar niet overbeschermend, kan Ibrahim samen met een divemaster de Rode Zee ervaren.

 

Sebastiaan's verhaal

Sebastiaan heeft het syndroom van Down en heeft begeleiding en zorg nodig. Met de hulp die bij hem past, kan hij zich blijven ontwikkelen, zo ook in het duiken. Sebastiaan zegt zelf: "Het duiken vond ik leuk om te doen. Ze hielpen mij. Onder water heb ik een heleboel nemo visjes gezien en nog veel andere visjes. Rond de boot zwommen dolfijnen. Het was mooi helder water, en ik kon ver kijken.

 

Sebastiaan's avontuur is vastgelegd op film. Wil jij deze bekijken? Klik dan hier!

 

Liesbeth's verhaal

Liesbeth heeft een dwarsleasie, verlamd vanaf haar middel. Toch is het ook voor haar geen enkel probleem om te duiken! Liesbeth zegt zelf: "Een katrolsysteem op de boot en een oplossingsgerichte, glimlachende attitude van alle medewerkers maakt Nemo een absolute topper.

 

Liesbeth's avontuur is vastgelegd op film. Wil je deze bekijken? Klik dan hier!

 

Bart's verhaal

Bart zit in een rolstoel en kan alleen zijn duim bewegen. Hiermee is het duiken bij een nieuw team volgens bart altijd een uitdaging. Hij zegt zelf: "Duiken met Nemo is echt een geweldige ervaring. Ze luisteren goed en verzinnen de gekste oplossingen als dat nodig is. En de Rode Zee is natuurlijk een van de mooiste duikplekken ter wereld, dus dat is enorm genieten!"

 

Bart's avontuur is vastgelegd op film. Wil jij deze bekijken? Klik dan hier!

 

Het volgen van een cursus en het behalen van het duikbrevet. 

Mensen met zowel een lichamelijke als geestelijke beperking kunnen hun duikbrevet halen bij de reguliere of bij gespecialiseerde duikscholen. Met als bekendste de ISO-gecertificeerde IAHD (International Association for Handicapped Divers). Zij zijn al vanaf 1993 gespecialiseerd in het opleiden van mensen met een beperking.  

 

Tijdens de duiklessen kijk je samen met de duikinstructeur wat lukt en waar je eventueel hulp bij nodig hebt. In sommige gevallen past de duikinstructeur de apparatuur en de technieken wat aan om ervoor te zorgen dat alle vaardigheden veilig kunnen worden uitgevoerd. Dit is voor ervaren duikinstructeurs geen enkel probleem. Het volgen van een duikcursus gaat voor de rest net als gewoonlijk: je krijgt theorietoetsen, praktijktoetsen en bij het succesvol afronden van de twee ontvang je het certificaat. Het volgen van een duikcursus kan zowel in Nederland als in het buitenland.  

 

 

Duikdiploma op zak en hup op duikvakantie! Moet ik nog ergens rekening mee houden? 

Na het behalen van je duikdiploma wil je natuurlijk de wijde wereld in en nog veel meer mooie plekken gaan ontdekken. Duiken met een handicap hoeft nergens ter wereld een belemmering te zijn, maar kijk alvorens wel altijd naar de mogelijkheden met betrekking tot jouw persoonlijke wensen en eisen. Zit je bijvoorbeeld in een rolstoel dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je in het hotel waarin je verblijft en aan boord van de duikboot geen ongemakken ondervindt. Geef tevens vroegtijdig deze behoeften aan bij jouw duikoperator. Zij helpen jou de ideale duikvakantie te vinden en zorgen ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt.

 

 

Rolstoel toegankelijkheid in hotels

Gelukkig zijn er genoeg locaties op fantastische bestemmingen die rolstoelvriendelijke verblijfplaatsen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Camel in Sharm El Sheikh, of Nemo Hotel en Dive Resort. Deze hotels hebben aangepaste hotelkamers waar je gemakkelijk met een rolstoel naar binnen kunt.

 

rolstoel toegankelijkheid op liveaboards

Ook voor de echte duikliefhebbers is er een mogelijkheid om ook verder afgelegen duikstekken te ontdekken! Ook op locatie is het belangrijk met de plaatselijke duikgidsen te bespreken waar jij behoefte aan hebt zodat zij weten hoe ze jou het beste kunnen begeleiden tijdens de duiken en tussen de duiken door. Denk hierbij aan eventuele hulp bij het dragen en het opzetten van de duikuitrusting en het in en uit het water gaan.  

 

Kies voor een van de geschikte duikcentra of liveaboards:

 

Vertrouw op elkaar

Tot slot is het allerbelangrijkst om niet te vergeten: duiken is een teamsport. Elkaar helpen en er voor elkaar zijn is de rode draad in deze geweldige sport. Lukt iets niet, maak je je zorgen of kun je wel wat extra motivatie gebruiken? Aarzel dan niet om hulp te vragen aan je mededuikers. Fervent duikers doen niets liever dan hun passie met andere delen, maak daar gebruik van!

 

 

Extra informatie: 

De belangrijkste gezondheidseisen waar je aan moet voldoen om te mogen duiken worden besproken en getest tijdens een medische keuring bij een sportduikarts. Hier wordt onder meer gekeken of je geen longproblematiek of epilepsie hebt. Met een geldige medische keuring ben je vervolgens klaar om te duiken. Hoe leuk is dat?!

 

Wil je nou nog meer te weten komen over de horizonbrede mogelijkheden van duiken? Neem dan vooral een kijkje bij een van onze andere blogs! Hier vertellen we je graag meer over fantastische duikbestemmingen, duikstekken die je écht moet bezoeken, speciale bucketlist-tips en nog veel meer!

 

Meer blogs
Deel 1: René Weterings in Tulamben! Bali heeft vele kanten –  er is enorm veel te ontdekken voor duikers en niet-duikers. Onderwaterfotograaf René Weterings laat zich verrassen. In deel 1 van zijn drieluik neemt hij je mee naar Tulamben.
Deel 2: René Weterings in Tulamben! Het water is helder, de zon schijnt en er staat weinig stroming. Erg goede omstandigheden om de kunstmatige riffen van Coral Garden in Tulamben te fotograferen. Samen met Cindy en Isis zweef ik over het landschap van het huisrif van Tauch Terminal Tulamben en geniet ik van de hoeveelheid vis.
Exclusieve fotografiereis met René Weterings Samen met René Weterings (vijfvoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie) biedt Diving World een exclusieve reis aan die volledig in het teken van duiken en onderwaterfotografie staat!
Leren duiken op vakantie Heb jij nou altijd al eens willen leren duiken, maar nooit behoefte gehad het koude Nederlandse water te trotseren? Of ben je een echte avonturier, altijd in voor het leren van iets nieuws, snorkel je graag of ben je gewoon heel slecht in het niets doen? Dan is een duikcursus op vakantie iets voor jou!
Vervolgcursussen op vakantie Heb je de Open Water cursus succesvol afgerond en ga je binnenkort op duikvakantie? Waarom behaal je daar dan niet gelijk je vervolgcursus. Duiken en leren duiken is altijd leuk - ook in ons soms wat koude Nederlandse water na een week hard te hebben gewerkt.
Duikvakantie met het gezin Of je nou een ervaren duiker bent met een niet-duikend gezin, een avontuurlijke familie bent die graag actief bezig is en nieuwe dingen wil leren of gewoon graag samen tijd wil doorbrengen, duiken is voor iedereen leuk en brengt overal waardevolle herinneringen met zich mee. Het is avontuurlijk, kalmerend en de perfecte verbindende sport om te doen met je familie.
25 jaar Diving World Denk je aan een volledig verzorgde duikvakantie, een onvergetelijke liveaboard naar bijvoorbeeld de Malediven of een fantastische clubreis, dan kom je al snel terecht bij Diving World Nederland...
Sharon's eerste duikavontuur! Ondertussen ben ik 5 jaar in dienst bij Diving World. Nu was het mijn beurt om het duiken zelf te gaan ontdekken! In deze blog neem ik je mee naar Bonaire, waar ik een cursus heb mogen volgen!
Duiken met Manta’s & Mobula’s De elegantste vissen in de zee zijn ongetwijfeld de manta’s en mobula’s. Deze wonderschone dieren glijden door het water alsof ze zweven in de lucht en zijn met hun imposante uiterlijk een indrukwekkend aanzicht. Ze zijn groot, sierlijk en hebben een betoverende werking op elke duiker en snorkelaar die het geluk heeft ze te mogen ontmoeten.
Dive into Lembeh & Raja Ampat Toen de wegen van Miranda en Steve elkaar in de 90’s in Egypte kruisten, zijn die nooit meer gescheiden: sinds dat moment hebben zij altijd samen gewerkt. Hun gezamenlijke loopbaan in duiken begon op een liveaboard (M/V Oyster) in de Rode Zee waarna ze in 2002 voor Emperor Divers het allereerste duikcentrum in Soedan opende. In 2004 zetten ze hun reis voort en verhuisden ze samen voor vijf jaar naar Sulawesi, waar ze het welbekende Kungkungan Bay Resort in Lembeh runde, wederom een primeur want dit was het allereerste resort in Lembeh. Hier vielen zij als een blok voor de omgeving en de lokale bevolking.
Duiken met walvishaaien De grote vriendelijke gestippelde reus van de onderwaterwereld. Dat kan er maar één zijn: de walvishaai. Als grootste kraakbeenvis ter wereld, met een gemiddelde lengte van wel 12 meter, is de walvishaai een buitengewoon indrukwekkende verschijning. Bijna elke duiker heeft dit magische mooie wezen dan ook op het verlanglijstje staan.
Blue Ocean Zuid Afrika Er was eens een doel, er waren obstakels, er was een concurrent in het spel, liefde bloeide op en met hulp van vrienden werd het een groot succes. Dat klinkt misschien als een sprookje of een gezellige Hallmark film waar je bij weg kan zwijmelen, maar dit is gewoon het verhaal van Gary en Nicki van Blue Ocean, Zuid-Afrika. Het begon allemaal zo:
Duiken is zeker niet eenzaam Als je nou niemand hebt die met je mee kan of wil op duikvakantie, wat doe je dan? Dan ga je toch gewoon lekker zelf! Twijfel dus vooral niet en trakteer jezelf op een duikvakantie met jezelf. Ontmoet nieuwe mensen van over de hele wereld, ontdek nieuwe plekken en maak herinneringen voor het leven. Het is echt de moeite meer dan waard.
Duiken met haaien De haai. Het bijzondere wezen dat al meer dan 400 miljoen jaar geleden, in ’s werelds oceanen zwom. De media smult van de haai, het onderwater roofdier dat inmiddels menig mens dan ook de stuipen op het lijf jaagt. Toch zijn er duikers – durven we te zeggen bijna alle duikers? – die duiken met haaien aan de top van hun verlanglijstje hebben staan en ,na zo’n onvergetelijke ontmoeting, als één van de meest indrukwekkende en mooiste onderwatermomenten bestempelen.
Ocean Encounters Eline Peek groeide op in Indonesië en Burkina Faso, West Afrika, met ouders die werkten voor ontwikkelingssamenwerking. Ze ging internationale bedrijfskunde in Groningen studeren en in haar derde jaar kon ze middels een beurs voor een half jaar studeren in Macau, PRC. Onderweg naar dit avontuur ontstond ook haar liefde voor het duiken.
Duiken met witte haaien De zes meter lange roofvis die één druppel bloed in maar liefst 90 liter water kan ruiken is natuurlijk de enige echte witte haai! De alleseter, de verslinder, het monster van de oceanen. Maar wacht…is dat wel zo? Geniet van de bijzondere ontmoeting met deze bijzondere beesten. Dit maak je niet vaak, of misschien zelfs nooit, meer mee.
Duiken met rifhaaien Haaien die net als wij van riffen houden moeten wel de rifhaaien zijn. Omdat rifhaaien vrij nieuwsgierig zijn komt het wel eens voor dat ze dichtbij komen tijdens je duik, dit is ideaal voor fotografen die dat perfecte plaatje willen schieten. Ook komen ze vaak voor in groepen en door hun kalme aanwezigheid vergelijken sommige duikgidsen in Zuid-Afrika ze ook wel met koeien die staan te grazen in de wei.
Duiken met hamerhaaien De hamerhaai is misschien wel de kenmerkendste haai van allemaal. Met zijn platte, brede T-vormige kop en bolle ogen als grote knikkers aan weerszijde lijkt dit bijzondere dier regelrecht uit een cartoon te zijn gezwommen. Vergeet je camera niet! Duiken tussen de grote scholen hamerhaaien is iets dat je na afloop maar al te graag wil herbeleven.
Macro & Muck Diving Op zoek naar ’s werelds bizarste en interessantste wezens. Macroduiken opent de wegen naar een complete sprookjeswereld waar niets is wat het lijkt. Je wordt verrast door mariene soorten waarvan je het bestaan nog niet eens wist en komt erachter dat kraakhelder water en haaien lang niet al het spectaculairst is dat de onderwaterwereld te bieden heeft.
Wrakduiken Eén van de avontuurlijkste duiken die je kan maken zijn wrakduiken. Een vergaan voertuig, een verloren vliegtuig of een gezonken vrachtschip dat volledig is overgenomen door het onderwaterleven dat het zich eigen heeft gemaakt. Of de wrakken nou opzettelijk zijn afgezonken of zijn gesneuveld tijdens een ongeluk, bijzonder en indrukwekkend blijft het.
Prodive Nadat de reislustige Markus op negentien jarige leeftijd voor het eerst in aanraking kwam met duiken – in Australië niettemin – was hij meteen verkocht. Markus studeerde destijds Ethnologie (Social and Cultural Anthropology) aan de Universiteit in Hamburg, maar zodra hij de kans kreeg verliet hij de schoolbanken en vertrok hij voor maanden naar bestemmingen als Zuid-Amerika en Fiji. Hij volgde de ene na de andere duikcursus en bezocht de meest mooie bestemmingen wereldwijd
Duiken met tijgerhaaien Een mooi gestroomlijnd lichaam, ziel doordringende ogen en een omvang waar je u tegen zegt. Maak kennis met de Galeocerdo cuvier, oftewel de tijgerhaai. Dit betoverende en imposante dier dankt zijn naam aan de donkere strepen op zijn rug. Deze strepen zijn vooral duidelijk te zien bij de jongen want naarmate de haai ouder wordt vervagen ze geleidelijk.
Maaike in Indonesië! Afgelopen maart bezocht onze collega Maaike het mooie Noord-Sulawesi en de Noord Molukken. Graag neemt ze jullie mee op deze fantastische reis.

#DivingWorldDuikvakanties

Reisvoorstel