Deel 3: René Weterings in Pemuteran!

Dit bericht is gepubliceerd met dank aan DuikeninBeeld. Alle originele artikelen lees je hier.

Bali heeft veel kanten, zowel voor duikers als niet-duikers. René Weterings, een onderwaterfotograaf, vertrekt naar Pemuteran na Tulamben. Hij duikt opnieuw in het derde deel van zijn vierluik, zowel boven als onder water.

Onze eerste zes dagen op Bali zitten er op. Met een busje worden we binnen drie uur naar Pemuteran gebracht. We passeren honderden kleine winkeltjes aan de kant van de weg. Er worden niet alleen verschillende soorten zelf gekweekt fruit of bloemen verkocht, maar ook drankjes en zelfgemaakt vers eten. We zien helaas plastic afval overal. Het lijkt erop dat men er geen moeite mee heeft dat er een grote bende voor hun deur staat. Zonde, want het eiland zou nog mooier zijn als dat afval er niet was. De Indonesische vlag wappert in scholen en andere officiële gebouwen. Lange slingers van bladeren en bloemen hangen boven de straten van de dorpen.

 

Foto credits: René Weterings

Amertha Bali Villas is een prachtig ontworpen resort dat een ongeëvenaarde Balinese gastvrijheid biedt. We blijven hier de komende negen dagen. In onze twee huisjes hebben de kinderen hun eigen kamer met een badkamer en toilet. De prachtige tuin heeft een prachtige buitenkeuken, een vijver en een eigen zwembad. We schrijven ons in bij Karang Divers Bali's duikcentrum nadat we alles hebben opgehaald. We worden ook hier hartelijk verwelkomd en alle duikspullen worden netjes voor ons opgeborgen. We plannen onmiddellijk onze eerste duik voor morgen, maar eerst willen we genieten van de mooie lucht en de invallende avond.

 

Foto credits: René Weterings

Mandarin Point

Mandarin Point is de naam van het huisrif, vernoemd naar de mandarijnvisjes die er wonen. We plannen een avondduik om deze schitterende vissen te gaan zien. Maar eerst gaan we het huisrif overdag verkennen. We beginnen echter met het bekijken van het huisrif gedurende de dag. Ik neem Isis mee en we maken een duik in water met matig zicht met een gids. Ik vind het maar niks om met zo weinig zicht met Isis te duiken, ik ben in mijn hoofd te veel met haar bezig en niet met het onderwaterleven. Dit was ook echt verschrikkelijk in vergelijking met het huisrif van Tauch Terminal Tulamben; ik had iets mooiers verwacht. De gids belooft echter dat het zicht op de mandarijnvisjes tijdens de avondduik verbetert na de duik.

 

Foto credits: René Weterings

Ik ga die avond samen met Cindy, Isis en onze gids op zoek naar de prachtige visjes, waarvan we tot nu toe alleen van konden dromen of in een zoutwater aquarium zagen zwemmen. We voelen ons gespannen, want we willen ze natuurlijk niet missen! Het is nog steeds vrij licht als we het water ingaan. Maar dat is de bedoeling, want op dit moment van de dag laten de mandarijnvisjes zich zien, wordt ons verteld. Nog steeds is het licht genoeg om zonder lamp te duiken. Dat is goed, want mandarijnvisjes houden niet van felle verlichting. We duiken rond een stuk ogenschijnlijk oninteressant koraal, maar de gids is druk aan het zoeken. En jawel, na slechts een paar minuten zien we de eerste mandarijnvisjes. Wat een kleine visjes zeg! Erg gaaf om te zien, vooral het moment dat ze even boven het rif een dansje doen, prachtig! 

 

Foto credits: René Weterings

De tweede helft van de duik is een echte nachtduik, voor Isis is dit haar eerste keer, best spannend dus. Maar ze doet het goed en wat een gave duik is het ook. Mandarijnvisjes, een schildpad, koraalduivels, langoesten, scheermesvisjes laten zich zien, echt een supergave eerste nachtduik. Het mooiste is misschien wel de reactie van Isis, die glimlach en haar verhalen, fantastisch gewoon! We genieten van een Balinese avond op het resort nadat we de indruk hebben opgedaan van de eerste duik in Pemuteran. Wanneer een groep dansers optreedt, worden er opnieuw heerlijke gerechten op tafel gezet. We zullen morgen niet duiken vanwege andere plannen.

 

Foto credits: René Weterings

Mangroven

We gaan naar het mangrovegebied in het uiterste westen van Bali omdat we allemaal zo van de natuur houden. Inderdaad, we hebben genoeg tempels gezien tot nu toe; het is tijd voor iets nieuws! Daarom hebben we een ervaren privégids en een lokaal bootje voor onszelf geboekt, na ongeveer 40 minuten rijden komen we aan op een lokaal klein strandje. Aan de overkant zien we de mangroven al liggen. Al voor we in de boot zitten, heeft de eigenaar van de boot een grote zee-egel uit het water gehaald om ons te laten zien…ehm…die dingen steken toch? Vakkundig houdt hij het grote dier vast, eigenlijk best interessant. Meestal blijf ik er onder water ver weg van, maar op deze manier zijn ze best mooi. Het is niet ver varen en al snel wandelen we met onze blote voeten bij eb over het zand en slib. We hebben het tij mee, een mooie en ongeplande meevaller.

 

Foto credits: René Weterings

De gids waarschuwt ervoor dat we goed opletten. In de poeltjes zien we veel mangrovekwallen en zeesterren, ijsvogels vliegen voorbij en in de verte zien we roofvogels in de lucht en apen op het strand op zoek naar voedsel uit de zee. Hij vertelt met veel plezier over het gebied en zijn zorgen over de overmatige algengroei, die de jonge scheuten van de mangroveplanten slecht maakt. Rowan en Isis luisteren goed en genieten van de prachtige natuur, net als wij.

 

Elke avond komen de vele gekko's uit hun schuilplaatsen en laten ze zien wie ze zijn. De tokeh, de koning van de gekko's, is een regelmatige gast in ons huis en laat zich graag horen. Zijn onmiskenbare geluid klinkt vreemd, maar het verdwijnt snel en is eigenlijk ook wel heel leuk.

 

Foto credits: René Weterings

Fisherman’s basket

We zijn niet echt van de verlanglijstjes met specifieke dieren die we willen zien. Maar we hebben één wens voor deze vakantie: het zien van een hengelaarvis. Onze gids weet er wel een paar te zitten op de duikstek The Jetty, ook wel Fisherman’s basket genoemd. Hij waarschuwt ons wel dat de duikstek een vreemde is en niet per se de mooiste. Maar dat maakt ons niet uit, en na vijf minuten varen komen we aan bij de andere kant van de baai. Weer is er matig zicht, ik schat het op ongeveer tien meter. De bodem is zwart zand, maar er is ook veel afval. Hier liggen touwen, jerrycans en plastic. Maar al snel toont de gids ons mooie dieren, iets wat je hier eigenlijk niet zou verwachten.

 

Foto credits: René Weterings

Gave zeenaaktslakken op de bodem, mooie schelpdieren en af en toe een plukje koraal. Maar…dan ineens wijst hij een zeepaardje aan! Oh ja, die zitten hier natuurlijk ook…gaaf! Cindy en ik wisselen elkaar af voor foto’s en filmpjes terwijl ik bezig ben met een andere prachtige wezen, een spookfluitvisje. Wauw, wat een vreemde maar gave stek is dit zeg. Een paar honderd meervalletjes bevinden zich onder een gezonken busje. Een fantastisch moment om vast te leggen. Onze lucht gaat snel op, niet van de diepte, want we duiken niet dieper dan 13 meter. Nee, vanwege de enthousiasme voor de prachtige dieren die hier te zien zijn!

 

Met de laatste lucht in onze flessen zijn we bijna aan het einde van de duik wanneer de gids een knalgele frogfish aanwijst. Ik heb er eindelijk een gevonden. Als er een tweede exemplaar op een meter afstand ligt, geven Cindy en ik elkaar een high five.

 

Foto credits: René Weterings

Schildpadjes vrijlaten

Met onze lijven nog vol met ‘geluksstofjes’gaan we nóg een wens in vervulling laten gaan. Al in 2020 (de originele planning van deze vakantie) hadden we gezien dat bij de buren Reef Seen Divers Resort een schildpaddenopvang zit. Toen hebben we vanaf afstand al 2 jonge schildpadjes gesponsord, waarvan ze zelfs een persoonlijk filmpje gemaakt hebben. We "adopteren" echter twee jonge schildpadden bij de schildpaddenopvang en mogen ze nu zelf in zee vrijlaten.

 

Foto credits: René Weterings

Het is voedertijd, een flinke bak kleine vis wordt in de bakken met jonge schildpadjes gegooid en er wordt flink van gesmuld. Binnenkort worden ze allemaal vrijgelaten, echt een prachtig project. Het is echt een aanrader, aangezien je een week lang vrij binnen kunt lopen voor slechts 40.000 IND, wat ongeveer 2,50 euro is. Maar dan is het moment daar, Isis en Rowan mogen de schildpadjes in zee vrij laten. De kleine, kwetsbare dieren zwemmen naar open zee. Al snorkelend in de zee volgen Rowan en ik de dieren. Ik maak een paar prachtige foto's van Rowan en de schildpadjes. We hadden deze geweldige natuurervaring niet willen missen!

 

Foto credits: René Weterings

Bio Rock

We eten vaak buiten het resort bij kleine restaurantjes of warungs en wandelen in de avond door het typisch Balinese dorp en dan terug over het strand naar Pemuteran. Het is een geweldige plek. In Tulamben beloofden we Rowan zijn tweede duik van de vakantie, die belofte komen we nu na. Maar dit keer gaan we alle vier te water, samen met een gids die Rowan in de gaten houdt.


Wat is het toch heerlijk om dat ventje te zien genieten onder water. Zijn gezicht heeft niet per se een duidelijke gezichtsuitdrukking en toch zie ik dat hij geniet. Zijn bewegingen onder water, het aanwijzen van dieren aan de gids en het zwaaien naar ons Ik ben zo blij en trots om dit samen met ons gezin te kunnen doen.

 

Foto credits: René Weterings

 

De gids ziet dit ook. Hij laat ons wat meer met rust en kijkt vanaf een afstandje toe. Samen duiken we over de Bio Rock, een duikplaats met veel grote metalen sculpturen om nieuwe koralen te laten groeien. In het ondiepe gedeelte zien we schildpadden grazen in het zeegras en in de sculpturen zien we grappige reuzenkogelvissen. Rowan en Isis poseren graag voor mijn camera, we genieten volop. En als we de rust gevonden hebben, maak ik de ultieme vakantiefoto. Een selfie van ons hele gezin, voor ons de mooiste die er bestaat! Deze duik met zijn vieren op duikplaats Bio Rock is er toch wel eentje om in te lijsten.

 

Foto credits: René Weterings

MEER INFORMATIE

Resort: Amertha Bali Villas

Stad en/of regio: BaliIndonesië

Blog deel 1: René Weterings in Tulamben

Blog deel 2: René Weterings in Tulamben

Duikstekken: Mandarin Point, The Jetty (ookwel Fisherman's Basket) en Bio Rock

Tekst & foto: René Weterings

 

MEER WETEN VAN RENÉ?

Onderwaterfotograaf René Weterings is getrouwd met Cindy, vader van Isis en Rowan en woont in Geertruidenberg. Zijn passies? Het gezin, duiken, snorkelen, fotograferen en schrijven over zijn belevenissen in het water. Hij schrijft regelmatig artikelen voor o.a. DuikeninBeeld en het magazine ‘Onderwatersport’. Zijn opgedane kennis over onderwaterfotografie deelt hij graag met andere enthousiastelingen via diverse kanalen, van beginners tot gevorderden. 

 

In 2015 werd hij ‘Belgisch Kampioen Onderwaterfotografie’ en in 2018, 2019, 2020, 2021 én 2022 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie'. Op het CMAS Wereld Kampioenschap Onderwaterfotografie 2019 in Tenerife won hij zilver voor zijn foto in de categorie 'groothoek'.

 

 

 

Dit bericht is gepubliceerd met dank aan DuikeninBeeld.

Alle originele artikelen lees je hier.

Meer blogs
Haal je duikbrevet: Een stapsgewijze gids voor beginners In deze gids nemen we je mee door het hele proces, van het kiezen van een vakantiebestemming tot het afronden van je eerste duikcursus. Laten we beginnen!
Leren duiken op vakantie Heb jij nou altijd al eens willen leren duiken, maar nooit behoefte gehad het koude Nederlandse water te trotseren? Of ben je een echte avonturier, altijd in voor het leren van iets nieuws, snorkel je graag of ben je gewoon heel slecht in het niets doen? Dan is een duikcursus op vakantie iets voor jou!
Vervolgcursussen op vakantie Heb je de Open Water cursus succesvol afgerond en ga je binnenkort op duikvakantie? Waarom behaal je daar dan niet gelijk je vervolgcursus. Duiken en leren duiken is altijd leuk - ook in ons soms wat koude Nederlandse water na een week hard te hebben gewerkt.
Duikvakantie met het gezin Of je nou een ervaren duiker bent met een niet-duikend gezin, een avontuurlijke familie bent die graag actief bezig is en nieuwe dingen wil leren of gewoon graag samen tijd wil doorbrengen, duiken is voor iedereen leuk en brengt overal waardevolle herinneringen met zich mee. Het is avontuurlijk, kalmerend en de perfecte verbindende sport om te doen met je familie.
Duiken met een handicap Duiken met een handicap, laat je niet weerhouden! Wij krijgen bij Diving World regelmatig de vraag of duiken met een handicap mogelijk is. Het antwoord is simpel, JA! Lees verder voor meer informatie.
25 jaar Diving World Denk je aan een volledig verzorgde duikvakantie, een onvergetelijke liveaboard naar bijvoorbeeld de Malediven of een fantastische clubreis, dan kom je al snel terecht bij Diving World Nederland...
Deel 1: René Weterings in Tulamben! Bali heeft vele kanten –  er is enorm veel te ontdekken voor duikers en niet-duikers. Onderwaterfotograaf René Weterings laat zich verrassen. In deel 1 van zijn drieluik neemt hij je mee naar Tulamben.
Deel 2: René Weterings in Tulamben! Het water is helder, de zon schijnt en er staat weinig stroming. Erg goede omstandigheden om de kunstmatige riffen van Coral Garden in Tulamben te fotograferen. Samen met Cindy en Isis zweef ik over het landschap van het huisrif van Tauch Terminal Tulamben en geniet ik van de hoeveelheid vis.
Deel 3: René Weterings in Pemuteran! Na Tulamben verkast onderwaterfotograaf René Weterings naar Pemuteran. In deel 3 van zijn vierluik neemt hij opnieuw een duik – onder water en boven water.
Deel 4: René Weterings in Pemuteran Onze vakantie op Bali is fantastisch. We hebben al veel mooie plekken gezien en geweldige duiken gemaakt. Het is genieten bij Amertha Bali Villas, een echt paradijsje. Toch zijn er nog meer plekken die we tijdens deze vakantie willen ontdekken. We plannen onze uitstapjes zorgvuldig, want wie weet hoe lang het duurt voordat we weer terug zijn...
Duiken met Manta’s & Mobula’s De elegantste vissen in de zee zijn ongetwijfeld de manta’s en mobula’s. Deze wonderschone dieren glijden door het water alsof ze zweven in de lucht en zijn met hun imposante uiterlijk een indrukwekkend aanzicht. Ze zijn groot, sierlijk en hebben een betoverende werking op elke duiker en snorkelaar die het geluk heeft ze te mogen ontmoeten.
Dive into Lembeh & Raja Ampat Toen de wegen van Miranda en Steve elkaar in de 90’s in Egypte kruisten, zijn die nooit meer gescheiden: sinds dat moment hebben zij altijd samen gewerkt. Hun gezamenlijke loopbaan in duiken begon op een liveaboard (M/V Oyster) in de Rode Zee waarna ze in 2002 voor Emperor Divers het allereerste duikcentrum in Soedan opende. In 2004 zetten ze hun reis voort en verhuisden ze samen voor vijf jaar naar Sulawesi, waar ze het welbekende Kungkungan Bay Resort in Lembeh runde, wederom een primeur want dit was het allereerste resort in Lembeh. Hier vielen zij als een blok voor de omgeving en de lokale bevolking.
Sharon's eerste duikavontuur! Ondertussen ben ik 5 jaar in dienst bij Diving World. Nu was het mijn beurt om het duiken zelf te gaan ontdekken! In deze blog neem ik je mee naar Bonaire, waar ik een cursus heb mogen volgen!
Maaike in Indonesië! - Deel 1 Afgelopen maart bezocht onze collega Maaike het mooie Noord-Sulawesi en de Noord Molukken. Graag neemt ze jullie mee op deze fantastische reis.
Maaike in Indonesië - Deel 2 Manado Airport stelt op zich niet heel veel voor, het is dan ook zeker niet noodzakelijk om hier uren voor vertrek van je vlucht aanwezig te zijn. Zeker niet als je een binnenlandse vlucht hebt. Alles verliep vlot en relaxt en na een kopje koffie, was het tijd om te boarden voor de vlucht naar Labuha. De tweede locatie.
Exclusieve fotografiereis met René Weterings Samen met René Weterings (vijfvoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie) biedt Diving World een exclusieve reis aan die volledig in het teken van duiken en onderwaterfotografie staat!
Duiken met walvishaaien De grote vriendelijke gestippelde reus van de onderwaterwereld. Dat kan er maar één zijn: de walvishaai. Als grootste kraakbeenvis ter wereld, met een gemiddelde lengte van wel 12 meter, is de walvishaai een buitengewoon indrukwekkende verschijning. Bijna elke duiker heeft dit magische mooie wezen dan ook op het verlanglijstje staan.
Blue Ocean Zuid Afrika Er was eens een doel, er waren obstakels, er was een concurrent in het spel, liefde bloeide op en met hulp van vrienden werd het een groot succes. Dat klinkt misschien als een sprookje of een gezellige Hallmark film waar je bij weg kan zwijmelen, maar dit is gewoon het verhaal van Gary en Nicki van Blue Ocean, Zuid-Afrika. Het begon allemaal zo:
Duiken is zeker niet eenzaam Als je nou niemand hebt die met je mee kan of wil op duikvakantie, wat doe je dan? Dan ga je toch gewoon lekker zelf! Twijfel dus vooral niet en trakteer jezelf op een duikvakantie met jezelf. Ontmoet nieuwe mensen van over de hele wereld, ontdek nieuwe plekken en maak herinneringen voor het leven. Het is echt de moeite meer dan waard.
Duiken met haaien De haai. Het bijzondere wezen dat al meer dan 400 miljoen jaar geleden, in ’s werelds oceanen zwom. De media smult van de haai, het onderwater roofdier dat inmiddels menig mens dan ook de stuipen op het lijf jaagt. Toch zijn er duikers – durven we te zeggen bijna alle duikers? – die duiken met haaien aan de top van hun verlanglijstje hebben staan en ,na zo’n onvergetelijke ontmoeting, als één van de meest indrukwekkende en mooiste onderwatermomenten bestempelen.
Ocean Encounters Eline Peek groeide op in Indonesië en Burkina Faso, West Afrika, met ouders die werkten voor ontwikkelingssamenwerking. Ze ging internationale bedrijfskunde in Groningen studeren en in haar derde jaar kon ze middels een beurs voor een half jaar studeren in Macau, PRC. Onderweg naar dit avontuur ontstond ook haar liefde voor het duiken.
Duiken met witte haaien De zes meter lange roofvis die één druppel bloed in maar liefst 90 liter water kan ruiken is natuurlijk de enige echte witte haai! De alleseter, de verslinder, het monster van de oceanen. Maar wacht…is dat wel zo? Geniet van de bijzondere ontmoeting met deze bijzondere beesten. Dit maak je niet vaak, of misschien zelfs nooit, meer mee.
Duiken met rifhaaien Haaien die net als wij van riffen houden moeten wel de rifhaaien zijn. Omdat rifhaaien vrij nieuwsgierig zijn komt het wel eens voor dat ze dichtbij komen tijdens je duik, dit is ideaal voor fotografen die dat perfecte plaatje willen schieten. Ook komen ze vaak voor in groepen en door hun kalme aanwezigheid vergelijken sommige duikgidsen in Zuid-Afrika ze ook wel met koeien die staan te grazen in de wei.
Duiken met hamerhaaien De hamerhaai is misschien wel de kenmerkendste haai van allemaal. Met zijn platte, brede T-vormige kop en bolle ogen als grote knikkers aan weerszijde lijkt dit bijzondere dier regelrecht uit een cartoon te zijn gezwommen. Vergeet je camera niet! Duiken tussen de grote scholen hamerhaaien is iets dat je na afloop maar al te graag wil herbeleven.
Macro & Muck Diving Op zoek naar ’s werelds bizarste en interessantste wezens. Macroduiken opent de wegen naar een complete sprookjeswereld waar niets is wat het lijkt. Je wordt verrast door mariene soorten waarvan je het bestaan nog niet eens wist en komt erachter dat kraakhelder water en haaien lang niet al het spectaculairst is dat de onderwaterwereld te bieden heeft.
Wrakduiken Eén van de avontuurlijkste duiken die je kan maken zijn wrakduiken. Een vergaan voertuig, een verloren vliegtuig of een gezonken vrachtschip dat volledig is overgenomen door het onderwaterleven dat het zich eigen heeft gemaakt. Of de wrakken nou opzettelijk zijn afgezonken of zijn gesneuveld tijdens een ongeluk, bijzonder en indrukwekkend blijft het.
Prodive Nadat de reislustige Markus op negentien jarige leeftijd voor het eerst in aanraking kwam met duiken – in Australië niettemin – was hij meteen verkocht. Markus studeerde destijds Ethnologie (Social and Cultural Anthropology) aan de Universiteit in Hamburg, maar zodra hij de kans kreeg verliet hij de schoolbanken en vertrok hij voor maanden naar bestemmingen als Zuid-Amerika en Fiji. Hij volgde de ene na de andere duikcursus en bezocht de meest mooie bestemmingen wereldwijd
Duiken met tijgerhaaien Een mooi gestroomlijnd lichaam, ziel doordringende ogen en een omvang waar je u tegen zegt. Maak kennis met de Galeocerdo cuvier, oftewel de tijgerhaai. Dit betoverende en imposante dier dankt zijn naam aan de donkere strepen op zijn rug. Deze strepen zijn vooral duidelijk te zien bij de jongen want naarmate de haai ouder wordt vervagen ze geleidelijk.

#DivingWorldDuikvakanties

Reisvoorstel