Deel 2: René Weterings in Tulamben!

Dit bericht is gepubliceerd met dank aan DuikeninBeeld. Alle originele artikelen lees je hier.

Er zijn vele kanten aan Bali - er is zoveel te ontdekken voor zowel duikers als niet-duikers. Onderwaterfotograaf René Weterings wordt Tulamben nooit moe. In het tweede deel van zijn vierdelige serie neemt hij nog een duik - onder water en boven water.

 

Het water is helder, de zon schijnt en er staat weinig stroming. Dit zijn goede omstandigheden voor het fotograferen van de kunstmatige riffen van de Tulambeni Coral Garden. Samen met Cindy en Isis geniet ik van het landschap van het huisrif van Tauch Terminal Tulamben en sta ik versteld van de hoeveelheid vis.

 

Foto credits: René Weterings

 

Coral Garden

Na wat wrakduiken op Liberty en macroduiken op Melast is het tijd om het huisrif te bewonderen. Het landschap bestaat hier uit een zandvlakte met veel door de mens gemaakte artefacten. Ze zijn ontworpen om de koraalgroei te stimuleren in de diepere delen van het gebied waar weinig ander hard substraat aanwezig is. De kunstmatige objecten variëren van betonnen reefballs, zoals we ze in Nederland ook kennen,  tot betonnen beelden van haaien of dolfijnen en metalen constructies die op vliegtuigen lijken. Koralen groeien er goed in en ik vind ze erg fotogeniek, ook al zijn het geen natuurlijke elementen.

 

Foto credits: René Weterings

 

Het huisrif herbergt veel vissen, grote scholen kardinalen, anemonen met clownvissen, snappers en andere zeer kleurrijke vissen. Cindy en Isis poseren boven een veld met anemonen met prachtige oranje kardinalen op de voorgrond. Er zijn er zoveel! We zoeken naar de clownvisjes in de anemonen, maar hier zijn ze moeilijk te zien. Tussen sommige kunstmatige objecten zie ik iets in het zand. Ik kan niet helemaal vinden wat het is en ik gebaar dat Cindy en Isis moeten komen kijken - het is een kleine rog! Hij laat zich even zien, maar stuift daarna snel weg over het zand.

 

Foto credits: René Weterings

 

We stappen zo eenvoudig uit het water als we er ook in gingen. Het strand van Tulamben bestaat voornamelijk uit een mooi pad van rubberen matten die over de toch wel onhandige grote kiezelstenen zijn gelegd. Alleen als de golfslag erg sterk is, moet je echt even uitkijken. Het duikcentrum is slechts 20 meter vanaf het pad gelegen. Hier ploffen we tevreden neer op de bankjes we onze duikspullen hebben gespoeld. Tijd om een heerlijke Balinese koffie te drinken en na de duik op het huisrif te genieten.

 

Foto credits: René Weterings

 

Na een korte tijd in het zwembad met een van de gidsen mag Rowan (13) deze middag ook een duik nemen op het huisrif. Ik ga mee om foto's te maken en van zijn enthousiasme te genieten. Hij heeft wat moeite om te water te gaan, maar ook hij komt er wel.Al snel dalen we nog een keer af in het heldere water. Het gaat hem goed af en heeft weinig begeleiding nodig wat de techniek van het duiken betreft. 

 

Foto credits: René Weterings

 

De gids wijst af en toe wat mooie dingen aan, maar Rowan is zelf ook een goede spotter. Hij wijst op alles wat hij ziet en seint dan "ok". Ik geniet ook, want ik zie dat hij het leuk heeft. Ik zie dat hij geniet, dus ik geniet ook. De gids laat ons al snel wat vrijer en we duiken samen langs de objecten. Dit is een geweldige kans voor mij om het landschap met Rowan vast te leggen. Na ongeveer dertig minuten komt Rowan het water uit en vraagt enthousiast wanneer hij nog een keer mag!

 

Foto credits: René Weterings

 

Rondje Agung

Duiken, relaxen, zwemmen, eten en dat steeds maar herhalen is natuurlijk erg leuk. We zijn echter ook op Bali om het eiland te ontdekken. We boeken een dag bij het resort met een eigen chauffeur die ons de door ons uitgekozen plaatsen gaat laten zien. Het wordt een lange dag, dus we gaan redelijk vroeg uit bed en vertrekken na het ontbijt met een busje vanaf het resort. Maddi, onze gids, is zeer vriendelijk en vertelt ons in zijn vloeiende Engels over Bali. Hij vertelt ook over zichzelf en zijn leven met zijn familie. Ondanks zijn af en toe slechte Engels begrijpen we wat hij bedoelt. Ik ben er zeker van dat onze kinderen zich eens achter de oren krabben van verbazing terwijl ze luisteren vanaf de achterbank.

 

Foto credits: René Weterings

 

De eerste stop biedt een prachtig uitzicht op rijstvelden. Het water in de velden reflecteert prachtig tussen het frisgroene van de planten. We zien een vader zijn kinderen wassen bij een wasplaats in de verte. Een vreemd gezicht en niet iets wat je verwacht. Waterstroompjes lopen tussen de rijstvelden door, soms natuurlijk, soms gekanaliseerd. De wegen er tussen zijn smal en hobbelig. Rowan tuurt dromerig over de velden uit, wat een magisch beeld.

 

Foto credits: René Weterings

 

We rijden door velden vol bloemen, rijst, mais en aardappelen. Het lijkt erop dat elke familie zijn eigen tempel heeft; er lijken duizenden te zijn. Waar water in de buurt is, kunnen we zwaluwtjes zien vliegen en cicaden geluiden in de bomen horen. De geur van wierrook en een brandend vuurtje voor de saté komt ons in elk dorp tegemoet. Een korte stop bij een koffieplantage en een proeverij is een welkome afleiding na het slalommen op de veelal smalle wegen. Het is geweldig om te horen hoe ze hier de koffie verbouwen. De koffietjes met ladingen suiker erin zijn niet mijn ding, geef mij maar zwarte Bali koffie.

 

Het waterpaleis "Taman Tirta Gangga" is de volgende stop. We gaan verder. Hier is het wat drukker en toeristischer, maar ik vind het eigenlijk prima. Het paleis heeft prachtige tuinen en vijvers met koi karpers. Om af te koelen, trakteren we onszelf op een ijsje en geven we ook wat aan onze gids. Hij kan dat waarderen, maar slaat het toch af uit beleefdheid.

 

Foto credits: René Weterings

 

Aan de voet van de vulkaan Agung is de volgende stop de grootste tempel van Bali, Pura Besakih, ook wel de Moedertempel genoemd. We nemen de shuttlebus naar het punt waar we te voet moeten gaan. Bij de ingang krijgen we allemaal een sarong te leen, want dat is hier wel verplicht. Natuurlijk voelt dat vreemd in het begin en de kinderen kunnen er smakelijk om lachen.e tempel is buitengewoon groot, er is een sterke geur van wierrook en op verschillende plaatsen zitten mensen te bidden of muziek te spelen. Af en toe worden we aangesproken om dingen te kopen. Hoewel we dit zoveel mogelijk negeren, zien de dames boven in het complex toch wat leuks om te kopen. Na een flinke wandeltocht keren we terug bij onze gids. Onderweg maken we een lunchstop met uitzicht over het Meer van Batur.

 

Foto credits: René Weterings

 

Drop off

De Drop Off is een prachtige duikstek in de buurt van het resort. Het is slechts vijf minuten rijden met de auto en de instap is slechts enkele honderd meter van het resort. Onder de bomen zijn bankjes gemaakt om je duikspullen op te zetten. We gaan te water via het strand waar de lokale bootjes staan. Ook hier is het oppassen, want onder de waterlijn liggen vrij grote stenen waar je zomaar over kunt struikelen.

 

Foto credits: René Weterings

 

We zakken af naar de zandbodem en zwemmen op het gemakje richting het oosten. Onze gids toont kleinere dieren op het zand, zoals verschillende zeenaaktslakken. Er staat een behoorlijke deining, dus macrofoto's maken is moeilijk. Een stuk verder wordt het dieper en is het begin van het rif te zien. De wand wordt snel steiler en heeft een prachtige flora van verschillende koralen. Onder ons zien we een Hawksbill schildpad eten, maar we laten het dier met rust. De gids toont ons een electric clamp, een soort oester die bliksemschichtjes afvuurt over de rand van zijn lijf. Een heel leuk gezicht dat Isis zal waarderen. Vandaag mag ze model staan voor de prachtige waaierkoralen en de prachtige paarse anemoon met clownvissen. Dit rif is echt prachtig.

 

Foto credits: René Weterings

 

Het is een veelzijdige duikstek, want een andere duik ga ik op pad met Cindy en neem ik de macrolens mee. Van bladvissen tot zeenaaktslakken en gobies op het rif zijn er veel te zien. Hoewel hij zich goed verstopt, wijst de gids hem aan. Wat een prachtige ontdekking! Ik geniet met volle teugen hier, het is jammer dat we morgen naar Pemuteran vertrekken. In Tulamben had ik nog meer duiken willen maken.

 

Foto credits: René Weterings

 

Meer informatie

Resort: Tauch Terminal Tulamben

Stad en/of regio: BaliIndonesië

Blog deel 1: René Weterings in Tulamben

Duikstekken: Coral Garden (huisrif) & Drop Off

Tekst & foto: René Weterings

 

MEER WETEN VAN RENÉ?

Onderwaterfotograaf René Weterings is getrouwd met Cindy, vader van Isis en Rowan en woont in Geertruidenberg. Zijn passies? Het gezin, duiken, snorkelen, fotograferen en schrijven over zijn belevenissen in het water. Hij schrijft regelmatig artikelen voor o.a. DuikeninBeeld en het magazine ‘Onderwatersport’. Zijn opgedane kennis over onderwaterfotografie deelt hij graag met andere enthousiastelingen via diverse kanalen, van beginners tot gevorderden. 

 

In 2015 werd hij ‘Belgisch Kampioen Onderwaterfotografie’ en in 2018, 2019, 2020, 2021 én 2022 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie'. Op het CMAS Wereld Kampioenschap Onderwaterfotografie 2019 in Tenerife won hij zilver voor zijn foto in de categorie 'groothoek'.

 

WIL JE MET RENÉ MEE OP REIS?

Houd jij ook zo van duiken en onderwaterfotografie? Of wil je juist graag eens kennismaken met het fotograferen van de onderwaterwereld? Dan is dit je kans! Samen met René Weterings biedt Diving World een exclusieve reis aan die volledig in het teken van duiken en onderwaterfotografie staat! Meer informatie? Klik dan HIER!

 

 

 

Dit bericht is gepubliceerd met dank aan DuikeninBeeld.

Alle originele artikelen lees je hier.

Meer blogs
Haal je duikbrevet: Een stapsgewijze gids voor beginners In deze gids nemen we je mee door het hele proces, van het kiezen van een vakantiebestemming tot het afronden van je eerste duikcursus. Laten we beginnen!
Leren duiken op vakantie Heb jij nou altijd al eens willen leren duiken, maar nooit behoefte gehad het koude Nederlandse water te trotseren? Of ben je een echte avonturier, altijd in voor het leren van iets nieuws, snorkel je graag of ben je gewoon heel slecht in het niets doen? Dan is een duikcursus op vakantie iets voor jou!
Vervolgcursussen op vakantie Heb je de Open Water cursus succesvol afgerond en ga je binnenkort op duikvakantie? Waarom behaal je daar dan niet gelijk je vervolgcursus. Duiken en leren duiken is altijd leuk - ook in ons soms wat koude Nederlandse water na een week hard te hebben gewerkt.
Duikvakantie met het gezin Of je nou een ervaren duiker bent met een niet-duikend gezin, een avontuurlijke familie bent die graag actief bezig is en nieuwe dingen wil leren of gewoon graag samen tijd wil doorbrengen, duiken is voor iedereen leuk en brengt overal waardevolle herinneringen met zich mee. Het is avontuurlijk, kalmerend en de perfecte verbindende sport om te doen met je familie.
Duiken met een handicap Duiken met een handicap, laat je niet weerhouden! Wij krijgen bij Diving World regelmatig de vraag of duiken met een handicap mogelijk is. Het antwoord is simpel, JA! Lees verder voor meer informatie.
25 jaar Diving World Denk je aan een volledig verzorgde duikvakantie, een onvergetelijke liveaboard naar bijvoorbeeld de Malediven of een fantastische clubreis, dan kom je al snel terecht bij Diving World Nederland...
Deel 1: René Weterings in Tulamben! Bali heeft vele kanten –  er is enorm veel te ontdekken voor duikers en niet-duikers. Onderwaterfotograaf René Weterings laat zich verrassen. In deel 1 van zijn drieluik neemt hij je mee naar Tulamben.
Deel 2: René Weterings in Tulamben! Het water is helder, de zon schijnt en er staat weinig stroming. Erg goede omstandigheden om de kunstmatige riffen van Coral Garden in Tulamben te fotograferen. Samen met Cindy en Isis zweef ik over het landschap van het huisrif van Tauch Terminal Tulamben en geniet ik van de hoeveelheid vis.
Deel 3: René Weterings in Pemuteran! Na Tulamben verkast onderwaterfotograaf René Weterings naar Pemuteran. In deel 3 van zijn vierluik neemt hij opnieuw een duik – onder water en boven water.
Deel 4: René Weterings in Pemuteran Onze vakantie op Bali is fantastisch. We hebben al veel mooie plekken gezien en geweldige duiken gemaakt. Het is genieten bij Amertha Bali Villas, een echt paradijsje. Toch zijn er nog meer plekken die we tijdens deze vakantie willen ontdekken. We plannen onze uitstapjes zorgvuldig, want wie weet hoe lang het duurt voordat we weer terug zijn...
Duiken met Manta’s & Mobula’s De elegantste vissen in de zee zijn ongetwijfeld de manta’s en mobula’s. Deze wonderschone dieren glijden door het water alsof ze zweven in de lucht en zijn met hun imposante uiterlijk een indrukwekkend aanzicht. Ze zijn groot, sierlijk en hebben een betoverende werking op elke duiker en snorkelaar die het geluk heeft ze te mogen ontmoeten.
Dive into Lembeh & Raja Ampat Toen de wegen van Miranda en Steve elkaar in de 90’s in Egypte kruisten, zijn die nooit meer gescheiden: sinds dat moment hebben zij altijd samen gewerkt. Hun gezamenlijke loopbaan in duiken begon op een liveaboard (M/V Oyster) in de Rode Zee waarna ze in 2002 voor Emperor Divers het allereerste duikcentrum in Soedan opende. In 2004 zetten ze hun reis voort en verhuisden ze samen voor vijf jaar naar Sulawesi, waar ze het welbekende Kungkungan Bay Resort in Lembeh runde, wederom een primeur want dit was het allereerste resort in Lembeh. Hier vielen zij als een blok voor de omgeving en de lokale bevolking.
Sharon's eerste duikavontuur! Ondertussen ben ik 5 jaar in dienst bij Diving World. Nu was het mijn beurt om het duiken zelf te gaan ontdekken! In deze blog neem ik je mee naar Bonaire, waar ik een cursus heb mogen volgen!
Maaike in Indonesië! - Deel 1 Afgelopen maart bezocht onze collega Maaike het mooie Noord-Sulawesi en de Noord Molukken. Graag neemt ze jullie mee op deze fantastische reis.
Maaike in Indonesië - Deel 2 Manado Airport stelt op zich niet heel veel voor, het is dan ook zeker niet noodzakelijk om hier uren voor vertrek van je vlucht aanwezig te zijn. Zeker niet als je een binnenlandse vlucht hebt. Alles verliep vlot en relaxt en na een kopje koffie, was het tijd om te boarden voor de vlucht naar Labuha. De tweede locatie.
Exclusieve fotografiereis met René Weterings Samen met René Weterings (vijfvoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie) biedt Diving World een exclusieve reis aan die volledig in het teken van duiken en onderwaterfotografie staat!
Duiken met walvishaaien De grote vriendelijke gestippelde reus van de onderwaterwereld. Dat kan er maar één zijn: de walvishaai. Als grootste kraakbeenvis ter wereld, met een gemiddelde lengte van wel 12 meter, is de walvishaai een buitengewoon indrukwekkende verschijning. Bijna elke duiker heeft dit magische mooie wezen dan ook op het verlanglijstje staan.
Blue Ocean Zuid Afrika Er was eens een doel, er waren obstakels, er was een concurrent in het spel, liefde bloeide op en met hulp van vrienden werd het een groot succes. Dat klinkt misschien als een sprookje of een gezellige Hallmark film waar je bij weg kan zwijmelen, maar dit is gewoon het verhaal van Gary en Nicki van Blue Ocean, Zuid-Afrika. Het begon allemaal zo:
Duiken is zeker niet eenzaam Als je nou niemand hebt die met je mee kan of wil op duikvakantie, wat doe je dan? Dan ga je toch gewoon lekker zelf! Twijfel dus vooral niet en trakteer jezelf op een duikvakantie met jezelf. Ontmoet nieuwe mensen van over de hele wereld, ontdek nieuwe plekken en maak herinneringen voor het leven. Het is echt de moeite meer dan waard.
Duiken met haaien De haai. Het bijzondere wezen dat al meer dan 400 miljoen jaar geleden, in ’s werelds oceanen zwom. De media smult van de haai, het onderwater roofdier dat inmiddels menig mens dan ook de stuipen op het lijf jaagt. Toch zijn er duikers – durven we te zeggen bijna alle duikers? – die duiken met haaien aan de top van hun verlanglijstje hebben staan en ,na zo’n onvergetelijke ontmoeting, als één van de meest indrukwekkende en mooiste onderwatermomenten bestempelen.
Ocean Encounters Eline Peek groeide op in Indonesië en Burkina Faso, West Afrika, met ouders die werkten voor ontwikkelingssamenwerking. Ze ging internationale bedrijfskunde in Groningen studeren en in haar derde jaar kon ze middels een beurs voor een half jaar studeren in Macau, PRC. Onderweg naar dit avontuur ontstond ook haar liefde voor het duiken.
Duiken met witte haaien De zes meter lange roofvis die één druppel bloed in maar liefst 90 liter water kan ruiken is natuurlijk de enige echte witte haai! De alleseter, de verslinder, het monster van de oceanen. Maar wacht…is dat wel zo? Geniet van de bijzondere ontmoeting met deze bijzondere beesten. Dit maak je niet vaak, of misschien zelfs nooit, meer mee.
Duiken met rifhaaien Haaien die net als wij van riffen houden moeten wel de rifhaaien zijn. Omdat rifhaaien vrij nieuwsgierig zijn komt het wel eens voor dat ze dichtbij komen tijdens je duik, dit is ideaal voor fotografen die dat perfecte plaatje willen schieten. Ook komen ze vaak voor in groepen en door hun kalme aanwezigheid vergelijken sommige duikgidsen in Zuid-Afrika ze ook wel met koeien die staan te grazen in de wei.
Duiken met hamerhaaien De hamerhaai is misschien wel de kenmerkendste haai van allemaal. Met zijn platte, brede T-vormige kop en bolle ogen als grote knikkers aan weerszijde lijkt dit bijzondere dier regelrecht uit een cartoon te zijn gezwommen. Vergeet je camera niet! Duiken tussen de grote scholen hamerhaaien is iets dat je na afloop maar al te graag wil herbeleven.
Macro & Muck Diving Op zoek naar ’s werelds bizarste en interessantste wezens. Macroduiken opent de wegen naar een complete sprookjeswereld waar niets is wat het lijkt. Je wordt verrast door mariene soorten waarvan je het bestaan nog niet eens wist en komt erachter dat kraakhelder water en haaien lang niet al het spectaculairst is dat de onderwaterwereld te bieden heeft.
Wrakduiken Eén van de avontuurlijkste duiken die je kan maken zijn wrakduiken. Een vergaan voertuig, een verloren vliegtuig of een gezonken vrachtschip dat volledig is overgenomen door het onderwaterleven dat het zich eigen heeft gemaakt. Of de wrakken nou opzettelijk zijn afgezonken of zijn gesneuveld tijdens een ongeluk, bijzonder en indrukwekkend blijft het.
Prodive Nadat de reislustige Markus op negentien jarige leeftijd voor het eerst in aanraking kwam met duiken – in Australië niettemin – was hij meteen verkocht. Markus studeerde destijds Ethnologie (Social and Cultural Anthropology) aan de Universiteit in Hamburg, maar zodra hij de kans kreeg verliet hij de schoolbanken en vertrok hij voor maanden naar bestemmingen als Zuid-Amerika en Fiji. Hij volgde de ene na de andere duikcursus en bezocht de meest mooie bestemmingen wereldwijd
Duiken met tijgerhaaien Een mooi gestroomlijnd lichaam, ziel doordringende ogen en een omvang waar je u tegen zegt. Maak kennis met de Galeocerdo cuvier, oftewel de tijgerhaai. Dit betoverende en imposante dier dankt zijn naam aan de donkere strepen op zijn rug. Deze strepen zijn vooral duidelijk te zien bij de jongen want naarmate de haai ouder wordt vervagen ze geleidelijk.

#DivingWorldDuikvakanties

Reisvoorstel